Adviseren
In Nederland hebben de arbeidsomstandigheden altijd een belangrijke rol gespeeld. Sinds de introductie van de Arbo wet in 1980, ook wel bekend als de Arbeidsomstandighedenwet, zijn er in de tussentijd veranderingen opgetreden in hoe organisaties omgaan met de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Maar hoe heeft deze ontwikkeling de rol van de arboprofessional gevormd? En hoe kunnen zij effectief veranderkundige en projectmatige adviezen verstrekken?
De rol van de arboprofessional is geëvolueerd sinds de introductie van de Arbo wet. Voorheen lag de focus voornamelijk op het naleven van wettelijke voorschriften en het minimaliseren van risico’s op de werkvloer. Maar naarmate de tijd verstreek, groeide de behoefte aan meer holistische benaderingen van arbeidsveiligheid en welzijn. Zo werd de adviseur steeds meer een ‘organisatie fluisteraar’.
Tegenwoordig omvat het spectrum van arboprofessionals een diverse groep van deskundigen, waaronder bedrijfsartsen, veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten en arbeids- en organisatiedeskundigen. Deze professionals hebben verschillende expertisegebieden en werken nauw samen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en risico’s te minimaliseren.
In het moderne bedrijfsleven is verandering een constante factor geworden. Organisaties streven voortdurend naar verbetering en innovatie, en dit vereist vaak veranderingsprocessen op verschillende niveaus. Hier komt de rol van de arboprofessional als organisatie- en mensenfluisteraar naar voren.
Door veranderkundige inzichten toe te passen, kunnen arboprofessionals organisaties begeleiden bij het navigeren door complexe veranderingstrajecten. Ze fungeren als sparringpartners, helpen bij het identificeren van knelpunten en het ontwikkelen van effectieve strategieën om verandering te faciliteren.
Het is essentieel voor arboprofessionals om een brug te slaan tussen theoretische concepten en praktische toepassingen. Door gebruik te maken van modellen zoals “denken over veranderen in vijf kleuren” van De Caluwé, kunnen ze de verschillende perspectieven begrijpen die betrokken zijn bij veranderingsprocessen en dienovereenkomstig handelen.
Bovendien kunnen arboprofessionals gebruikmaken van tools zoals het ArboPrisma, dat hen helpt om de juiste adviesstijl te kiezen op basis van de specifieke behoeften van de organisatie en de fase van het veranderingsproces.
De rol van de arboprofessional is geëvolueerd van puur naleven van wettelijke voorschriften naar het bieden van holistische oplossingen voor arbeidsveiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting. Door veranderkundige en projectmatige adviesvaardigheden toe te passen, kunnen zij organisaties helpen bij het realiseren van positieve veranderingen en het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving.
De arboprofessional fungeert als een organisatie- en mensen fluisteraard tussen organisaties en hun werknemers. En speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een cultuur van veiligheid, welzijn en continu verbetering binnen organisaties.
Cecile van der Velde – de roos (2000), De arbodeskundige als organisatie-, en mensenfluisteraar, tijdschrift voor toegepaste arbowetenschappen.