Adviseren
In de snel evoluerende wereld rond het adviesvak is het cruciaal om voortdurend waarde toe te voegen en bereid te zijn om te blijven leren. Het model ‘de stairway to commitment’ kan daarbij helpen. Of je nu adviseert voor degenen die het werk uitvoeren of de beslissingen nemen, de bereidheid om jezelf in de schoenen van anderen te plaatsen en open te staan voor respectvolle confrontaties, dragen bij aan commitment.
Een adviseur wordt pas echt waardevol voor zijn opdrachtgever wanneer hij een beetje lef toont en de capaciteit heeft om verschillende richtingen aan te geven op basis van groeiende ervaring.
Maar wat betekent dit alles voor een adviseur?
Het ontwikkelen van een gevoel van professionaliteit is geen eenvoudige opgave. Het vergt voortdurende bereidheid om te leren. Het is niet slechts voldoende om je kennis up-to-date te houden, maar het omvat ook het opdoen van ervaring. Een open houding aannemen en accepteren dat zaken soms niet gaan zoals gepland, zijn essentiële aspecten.
Het opdoen van meer ervaring in diverse situaties stelt je namelijk in staat om onzekerheden en angsten te overwinnen. Hierdoor kun je vaardigheden, rollen, stijlen en competenties ontwikkelen, zelfs als dit soms spannend is.
Voorbeeld: Een inspirerend voorbeeld van succesvolle competentie-inzet zien we in de film ‘Sully’. Het waargebeurde verhaal van een piloot die een Airbus in de Hudson liet landen, redde levens dankzij zijn lef, kennis en jarenlange ervaring.
In de moderne samenleving is het essentieel dat een professional bijblijft. De snelle opeenvolging van ontwikkelingen en het overvloedige (online) aanbod van kennis dagen adviseurs uit.
Het toepassen van actuele kennis op basis van persoonlijke ervaring is een onmisbaar aspect van het vak. Direct beschikbare kennis is voor iedereen toegankelijk. Het integreren van wetenschappelijke inzichten met ervaring in een bepaalde context kan een adviseur onderscheiden van Kunstmatige Intelligentie.
Om effectief te kunnen adviseren, moet je eerst jezelf goed kennen. Reflectie op je eigen handelen is een belangrijke manier om jezelf te ontwikkelen. Regelmatig jezelf de volgende vragen stellen kan daarbij helpen:
Het Johari-venster, een model dat je interactie met anderen beschrijft, biedt waardevolle inzichten voor persoonlijke ontwikkeling. Het openstellen van jezelf en bewust omgaan met blinde vlekken vergroot niet alleen je zelfbewustzijn maar maakt ook effectievere interacties mogelijk.
Voorbeeld: In situaties waarin collega’s zich storen aan bepaald gedrag, kan het Johari-venster als een spiegel dienen. Door bewustwording van dit gedrag en de effecten daarvan op anderen, kunnen conflicten opgelost worden en relaties verbeteren.
Het stellen van doelen is fundamenteel voor loopbaanontwikkeling. Het gebruik van methoden zoals ‘schaalwandelen’ en het maken van een ’toekomstplan’ op basis van SMART-criteria helpt om richting te geven aan je loopbaan. Daarnaast is een goed netwerk een krachtig instrument. Lid worden van een beroepsvereniging, actief zijn op sociale media en informatie delen met anderen kunnen je netwerk versterken en je professionele groei ondersteunen.
De potentie van ‘adviseren’ als een vaardigheid is enorm. Het kan persoonlijke en professionele interactie naar een hoger niveau tillen. Want een helder advies is begrijpelijk voor de doelgroep.
In de prakijk blijkt weerstand voort te komen, omdat de feiten nog te ingewikkeld zijn om de doelgroep warm te maken voor een advies. Laat staan hen te motiveren om in actie te komen. Een advies heeft een opbouw nodig.
We noemen dit ook wel de ‘stairway to commitment’: het ‘waarom’ geeft voeding aan het ‘hoe’ en het ‘wat’ en werkt zodoende als brandstof om in actie te willen komen.
Waarde toevoegen en blijven leren zijn essentiële pijlers voor een succesvolle adviseur. Door voortdurend te investeren in zelfontwikkeling, actuele kennis toe te passen en een goed netwerk te onderhouden, kan een adviseur zich onderscheiden in een steeds veranderende (werk)omgeving. Het pad naar professionaliteit vereist niet alleen inhoudelijke bekwaamheid maar ook emotionele intelligentie, zelfkennis en een flexibele mindset. De bereidheid om te leren en te groeien, maakt het verschil tussen een ‘verteller’ en een waardevolle professional die meedenkt over de toekomst.