Stress
Een betrouwbaar onderzoek naar werkstress (PSA) begint bij een degelijke risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit betekent niet alleen dat de blootstellingen aan risico’s correct en representatief in beeld worden gebracht, maar ook dat deze worden geëvalueerd met gevalideerde methodes en vergeleken met wettelijke en wetenschappelijke grenswaarden. Het proces omvat drie kernvragen:
De sleutel tot een betrouwbare RI&E PSA is representativiteit. Dit houdt in dat de gegevens een nauwkeurig beeld geven van de situatie. Bijvoorbeeld: hoeveel medewerkers ervaren een te hoge werkdruk? Of hoeveel voelen zich gesteund door collega’s en leidinggevenden? Het vaststellen van grenswaarden helpt om objectief te bepalen wanneer een situatie risicovol is. Bijvoorbeeld: als meer dan 70% van de medewerkers regelmatig overwerkt, kan dit als een rode vlag worden beschouwd.
Steun van collega’s en leidinggevenden speelt hierin een cruciale rol. Het kan werkdruk verlichten en fungeert als een buffer tegen stress. Het draait om balans: een groene score voor steun kan een rode score voor werkdruk compenseren. Zie het volgende voorbeeld:
Naast betrouwbaarheid is validiteit essentieel. Een valide methode meet precies wat bedoeld is. Bijvoorbeeld, om agressief klantgedrag te meten, is een vraag als: “Heeft u in de afgelopen maand tijdens uw werk te maken gehad met verbaal agressief gedrag van klanten?” een valide vraag. Waarom? Ze is specifiek, duidelijk, en gericht op een recente periode.
Valide vragen zorgen ervoor dat de uitkomsten van een werkstressonderzoek inzicht bieden in de werkelijke risico’s. Dit helpt werkgevers om gerichte maatregelen te nemen die echt bijdragen aan een gezondere werkomgeving.
Betrouwbaarheid en validiteit gaan hand in hand in het proces van werkdrukonderzoek. Alleen door representatief te meten en valide vragen te stellen, kunnen we werkstress effectief aanpakken en een gezonde balans creëren op de werkvloer. Door dit te combineren met heldere grenswaarden, bouwen organisaties aan een solide basis voor duurzame inzetbaarheid.