Stress

Hoe zorg je voor minder stress en meer tolerantie?

Door te letten op je ego-gestuurde reactie zorg je voor minder stress, stelt hoogleraar sociologie Roos Vonk.

In werksituaties kan ons ego soms wat uit de bocht vliegen. Door prestatiedruk, hoge verwachtingen of de concurrentie voelen we ons kwetsbaar. Dit zorgt voor stress. We voelen de neiging om onze positie te willen verdedigen. Het gevolg is dat je zo kwaad wordt dat je de controle kwijtraakt en jouw gevoel er ongefilterd uitgooit. Dit zorgt voor een stuurloos geheel. Wil je zorgen voor minder stress en meer tolerantie? Door het onderzoeken van onze afleidende gedachten kunnen wij een kalmer ego trainen, stelt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen in het artikel “Ode aan het Quiet ego”.

Wat is een Quiet ego?

Een kalmer ego kan er als volgt uitzien:
1. inlevingsvermogen
2. inclusieve identiteit
3. een objectieve blik
4. een groeimindset

Wanneer het ego van een persoon ‘Quiet’ is, is die persoon gemotiveerd en in staat om de situatie vanuit anderen te zien (1), om zich te identificeren met anderen die niet alleen op zichzelf lijken (2), om zonder defensieve houding een situatie bij te wonen (3) en een situatie te zien als een kans om je sociaal te ontwikkelen (4).

De kracht van een NIET-defensieve houding

Door een ‘niet-defensieve’ kracht in te zetten, kun je iemand die emotioneel leegloopt, tot rust brengen. Zo blijkt uit het onderzoek van Heidi A. Wayment en haar collega’s. Zodoende zorg je voor minder stress en meer tolerantie.

Het gaat er niet om dat je vrijwillig over je heen laat lopen. Integendeel. Door bepaalde situaties anders te belichten leer je van je dagelijkse ervaringen, waardoor je beter in staat bent om met emoties te jongleren. Die van jezelf en anderen. Je werkt op die manier aan mentale weerbaarheid, zodat je risico’s blijft nemen die je leven zin en betekenis geven.

Bronnen, Geraadpleegde websites en/of Literatuur:
Deel dit bericht