Leren

Het lerende brein

Je hersenen bestaan uit ongeveer 85 miljard neuronen. Dit is meer dan het aantal sterren dat je met het blote oog aan de nachtelijke hemel kunt zien. Een neuron is een cel die fungeert als een boodschapper en die informatie in de vorm van elektrische signalen naar andere neuronen stuurt. Wanneer je bijvoorbeeld aan het schrijven bent, sturen sommige neuronen in je hersenen het bericht “vingers bewegen” naar andere neuronen.

Het bericht reist vervolgens door de zenuwen (te vergelijken met kabels in je lijf) naar je vingers. De elektrische signalen die van het ene neuron naar het andere overspringen, stellen je daarom in staat om alles te doen wat je doet. Elk neuron kan worden verbonden met maximaal 10.000 andere neuronen, wat leidt tot een groot aantal verbindingen in je lerende brein.

Veranderingen in je brein

Wanneer je aan het leren bent, vinden er belangrijke veranderingen plaats in je hersenen. Waaronder het creëren van nieuwe verbindingen tussen je neuronen. Het vermogen tot het aanmaken van nieuwe verbindingen wordt neuroplasticiteit genoemd. Dit is het vermogen van je hersenen om te veranderen. Dat wil zeggen om verbindingen tussen je neuronen te creëren, te versterken, te verzwakken of te ontbinden.

Hoe meer je oefent, een andere taal spreekt of een nieuwe taak uitvoert, hoe sterker deze verbindingen worden. Naarmate je verbindingen sterker worden, worden de boodschappen (zenuwimpulsen) steeds sneller doorgegeven. Je brein kan daardoor efficiënter functioneren. Zo word je beter in alles wat je leert. Of het nu gaat om lesgeven, schrijven, schakelen in een adviesrol, coachen en het stellen van open vragen.

Een beetje ongemak

Voor de beste resultaten moeten we uitgedaagd worden. Zo vertelt Esther Mollema in een interview voor het UMC Utrecht:  “Je levert je beste werk wanneer je licht oncomfortabel bent. Als je in een team zit waarin je altijd een beetje uitgedaagd wordt, dan is je brein op de top van zijn kunnen. Voorspelbaarheid is fijn, daar krijg je meer zelfvertrouwen van, maar het leidt niet tot betere resultaten.” Dit komt, omdat je brein minder rationeel is dan je denkt.

Het lerende brein in de praktijk

Het duurt even voordat ons brein nieuwe paden aangemaakt heeft. Dit merken we in de praktijk. Je moet daarom elke dag een beetje oefenen. Zo laat het filmpje zien.

Bronnen, Geraadpleegde websites en/of Literatuur:
  • UMC Utrecht, het brein is minder rationeel dan je denkt, 2018

  • PUB med, The Impact of Studying Brain Plasticity, 2019

Deel dit bericht