Stress

Werkstress onder jongeren

21 procent van de werkende jongeren geeft aan last te hebben van werkstress.

Van alle werkende jongeren tussen 15 en 25 jaar geeft zeker 21 procent aan regelmatig last te hebben van werkstress. Jongeren geven daarbij aan dat ze te veel van zichzelf verwachten en bang zijn om fouten te maken. Ook zagen we tussen de cijfers van het CBS dat onder de jongeren de vrouwen meer werkstress ervaren dan de mannen. Met een verschil van 5 procent. Tieners daarentegen ervaren veel minder werkstress. Hiervan heeft maar liefst 9 procent last van werkstress.

Waarom ervaren jongeren werkstress?

Het grootste gedeelte van de stress blijkt toch echt te komen doordat jongeren te veel van zichzelf verwachten. Hierna is de bekendste reden dat jongeren bang zijn om fouten te maken, dit geldt voor zo´n 24 procent. Maar ook 15 procent ervaart een hoge werkdruk als de rede voor werkstress. De kleinste groepen zijn met 6 procent vooral bang hun baan te verliezen, en 5 procent vindt dat de leidinggevende te hoge verwachtingen heeft, wat voor werkstress zorgt.

De weer bijna vergeten corona pandemie.

Toen begin 2020 de corona pandemie startte raakte veel mensen, waaronder ook jongeren hun baan kwijt. Gelukkig ligt het aantal percentage jongeren dat werk heeft weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor de corona pandemie. Toch geeft een kwart van de jongeren aan dat de corona crisis heeft geleid tot de werkstress. Waaronder vooral vrouwen dit zo ervaren.

Veel jongeren hebben hoge verwachtingen van zichzelf en een enorme prestatiedruk.

De druk die jongeren voelen om te presteren komt niet alleen van buiten af. Het zit vooral in de jeugd van tegenwoordig zelf. Ze hebben hoge verwachtingen van zichzelf en vinden dat ze aan vele aspecten moeten voldoen. Zo is de prestatiedruk niet alleen te zien op werkgebied maar ook op school en sociaal gebied. Jongeren willen de perfecte versie van zichzelf zijn en zijn bang fouten te maken.

Werkdruk kan zorgen voor psychische belasting en mogelijk tot verzuim.

Er moet een goede balans zijn tussen de werklast en de belastbaarheid van de werkende jongeren om goed te kunnen functioneren. De werkdruk wordt te hoog als die balans is verdwenen. Zo ontstaat werkstress en te veel werkstress kan zorgen voor psychische belasting en mogelijk verzuim. Te veel werkdruk kan zelf leiden tot langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid. Ook raken jongeren gedemotiveerd door langdurige werkdruk. Langdurige werkdruk of werkstress kan leiden tot psychische of lichamelijke klachten waardoor je je werk niet meer goed kunt uitvoeren. Klachten zoals somberheid, nek – of rugklachten, slaapproblemen, (over)vermoeidheid en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten bij werkstress. En langdurige werkstress kan zelfs leiden tot het krijgen van een burn-out of hart- en vaatziekten.

Wat kunnen jongeren zelf doen op werkdruk te verlagen?

Wat altijd helpt is het probleem kenbaar te maken. Bij jezelf, je familie en/of vrienden en op werk. Dit kan lastig zijn maar door een situatie als te veel werkstress vroegtijdig te bespreken kun je mogelijk voorkomen dat het tot een verergerde situatie leidt.

Tot slot 6 tips om zelf mee aan te slag te gaan om de werkdruk te verlagen:

  1. Ga het gesprek aan! Als je voelt dat voor jou de werkstress toeneemt maak je dit bespreekbaar. Stel het niet uit, dan is de kans namelijk groot dat problemen zich opstapelen.
  2. Neem de rust en tijd voor het gesprek. Weet wat je wilt vragen en bespreken en neem hier de tijd voor.
  3. Bereid je goed voor. Wat wil je bereiken met het gesprek? Is het voor jou helder waar de werkstress vandaan komt?
  4. Verplaats je alvast in de werkgever. Hij zal de situatie vanuit de andere hoek bekijken. Maak duidelijk dat je een oplossing zoekt wat jullie beide zal helpen.
  5. Afspraken. Maak afspraken met jezelf en je werkgever. Waardoor krijg jij minder werkstress en kun je fijner en beter je werk uitvoeren?
  6. Pak samen met collega’s de hoge werkdruk aan! Samen ben je sterker en waarschijnlijk ben je niet alleen. Collega’s kunnen je helpen en nieuwe inzichten geven.
Deel dit bericht