Ziekteverzuim
Pesten is geen op zichzelf staand fenomeen; het weerspiegelt de complexe interacties tussen individuen en hun omgeving. Het gaat verder dan de pester alleen en duidt op diepere problemen in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Om pesten effectief aan te pakken, is het essentieel om de oorsprong en motivatie ervan te begrijpen. Dit blog werpt een nieuwsgierige en oordeelloze blik op ongewenst gedrag, met de overtuiging dat begrip voorafgaat aan effectieve interventie.
Ongewenst gedrag, zoals pesten, is een reflectie van de samenhang tussen mensen en de context waarin zij zich bevinden. Het is een uiting van veranderingen in de omgeving die mensen wanhopig of hulpeloos kunnen laten voelen. In plaats van onmiddellijk afkeuring, pleit dit blog voor het rustig en zonder oordeel observeren van het gedrag om diepere inzichten te verkrijgen.
Een grondige aanpak van pesten begint met het herstellen van verbindingen tussen mensen. Door weer oog te hebben voor elkaar, ontstaat er ruimte om ongewenst gedrag te begrijpen en aan te pakken. Het gaat hierbij om erkenning voor de onderliggende problematiek, vaak voortkomend uit veranderingen in de context. Pas als de verbinding is hersteld, kunnen grenzen worden gesteld en effectief worden opgetreden tegen pesten.
Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 9 mensen direct ingrijpt. Wat zien we? Ingrijpen pakt niet altijd even goed uit. In het filmpje wordt een handige beslisboom besproken wanneer je wel of niet kunt ingrijpen en waarom dit samenhangt met je positie, de relatie tot de ander en de situatie.
Een onderzoek onder duizend willekeurig gekozen medewerkers toonde aan dat pestervaringen op het werk significant verband houden met gezondheidsklachten en ziekteverzuim. Wekelijks gepeste werknemers rapporteerden meer gezondheidsklachten en waren vaker afwezig dan hun maandelijks gepeste of niet-gepeste collega’s. Een ander onderzoek over pesten laat zien dat mensen in een groep een zondebok zoeken naarmate de werkdruk toeneemt. Dit komt vooral voor “naarmate autonomie in het werk, de interesse van de leiding en de tevredenheid met het werk afneemt” volgens Francine Dehue. Interessant genoeg matigen copingstrategieën zoals een positieve, actieve houding de relatie tussen pestervaringen en gezondheidsklachten. Ze blijken tegelijkertijd op de lange termijn schadelijk te zijn voor de gezondheid en bevorderen ziekteverzuim.
Begrip en herstel van verbinding zijn belangrijke stappen in de aanpak van pesten en ongewenst gedrag. Door dieper in te gaan op de samenhang tussen mensen en hun omgeving, kunnen effectievere maatregelen worden genomen. De onderzoeken onderstrepen de rol van de omgeving en copingstrategieën en benadrukken dat een evenwichtige aanpak essentieel is voor het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het verminderen van pestervaringen en de daarmee samenhangende gezondheidsklachten.
Francine Dehue, Catherine Bolman, Trijntje Völlink & Mieneke Pouwelse (2009), Pesten op het werk: de relatie met gezondheid en verzuim en de rol van coping, Amsterdam University Press